Daň z nemovitosti 2019 - termín podání se blíží

7. 01. 2019 11:01:07
Jste čerství majitelé nemovitosti a už jste odevzdali finančáku přiznání k dani z nabytí a zaplatili čtyřprocentní daň? Výborně, tím jste splnili svou daňovou povinnost číslo jedna. Ale tím to nekončí.

Každého nového vlastníka nemovitosti totiž ještě čeká daňová povinnost číslo dvě. A tou je podání přiznání a zaplacení daně z nemovitosti. Tato daňová povinnost je bohužel ze strany majitelů nemovitostí často opomíjená. A termín podání se blíží! Posledním lednovým dnem končí termín, kdy můžete doručit daňové přiznání svému finančnímu úřadu.

Přiznání k dani z nemovitosti musíte odevzdat vždy do konce ledna následujícího roku, ve kterém jste nemovitost koupili. Z tohoto přiznání vyjde výsledná částka. Tuto částku pak budete státu platit každý rok, vždy jednou ročně. Zaplacená částka pokryje cenu za daň z nemovitosti za celý rok.

Lhůty a povinnosti
Jestliže jste se stali během roku 2018 vlastníky nemovitosti, jste do 31. ledna 2019 povinni podat Přiznání k dani z nemovitosti. Přiznání odevzdává nejen ten, kdo se v roce 2018 stal vlastníkem nemovitosti, ale i ten, kdo v roce 2018 zásadněji upravoval nemovitost, kterou vlastnil a přiznal už dřív.

Příklad: V dubnu jsme koupili dům a uzavřeli smlouvu, katastr nás zapsal v květnu. Do konce kalendářního roku se vztahovala daňová povinnost na předchozího majitele. Od ledna již musím svou povinnost začít platit sám. Předchozí majitel nemá nárok požadovat ode mne poměrnou část za daň z nemovitosti za příslušné období, kdy již nebyl majitelem.

Pozor: V lednu 2019 jsou povinni podat přiznání i poplatníci, kteří koupili svou nemovitost během prosince 2018, i když katastrální úřad je zapsal až lednu 2019. Rozhodující je zde datum podpisu kupní smlouvy.

Vyplněním daňového přiznání vám vznikne výsledek = výsledná částka za daň z nemovitosti. Tuto částku jste pak povinni odvádět státu každý rok a pokryje cenu za daň za celý kalendářní rok.

V praxi to chodí tak, že do konce ledna podáte finančním úřadům daňové přiznání a do konce května je lhůta k zaplacení daně. Daňové přiznání podáváte pouze jednou, v dalších letech vám již finanční úřad bude sám posílat poštou složenku. Složenky nám začínají roznášet pošťáci krátce po návratu vlaštovek :). Zaplaceny musí být vždy nejpozději do konce května.

Pokud se změnily parametry, které mohou mít vliv na výpočet daně - například jste v roce 2018 kolaudovali stavbu, přistavovali, měnili rozlohu pozemku nebo z něj udělali stavební parcelu, musíte také podat nové daňové přiznání.

Zkolaudoval jsem stavbu - také podávám přiznání
Pokud jste zásadně změnili charakter nemovitosti, musíte rovněž podat nové daňové přiznání. Zkolaudování, přístavba nebo změna užívání pozemku na stavební jsou přesně tento případ - změnili jste tím totiž skutečnosti, které mají vliv na výpočet daně. Nové přiznání odevzdáváte také v případě, že v jednom kraji vlastníte víc nemovitostí a některou z nich jste v roce 2018 prodali. Pokud jste na území jednoho kraje vlastnili jedinou nemovitost, kterou jste v roce 2018 prodali, nemusíte v roce 2019 podávat daňové přiznání, ale musíte finančnímu úřadu tuto skutečnost oznámit, a to opět nejpozději do konce ledna.

Daňové přiznání se odevzdává finančnímu úřadu, v jehož kraji se nemovitost nachází, a to prostřednictvím územního pracoviště. Neodevzdáváte ho tedy na "vašem" finančním úřadě kde máte svůj trvalý pobyt.

Jak podat formuláře k přiznání a kde je najdu?
Daňové tiskopisy si stahujte pouze na stránkách finanční správy ČR. Budete mít jistotu správnosti a aktuálnosti tiskopisů.

Celou databázi najdete tady: https://www.financnisprava.cz/cs/danove-tiskopisy/databaze-aktualnich-danovych-tiskopisu?rok=2019&tiskdruh=TDFU&dan=T_WEB06

Vyplněné přiznání k dani z nemovitých věcí můžete odevzdat osobně na příslušném územním pracovišti, poštou nebo elektronicky. Vlastníci datových schránek podávají přiznání elektronicky povinně. V případě osobního podání přes podatelnu finančního úřadu si vždy raději udělejte také kopii každé složky, kterou odevzdáváte. Tu si nechte od podatelny orazítkovat a založte doma do archivu. Nikdy nevíte, zda se finanční úřad neozve zpět a proto je dobré mít v ruce nějaké doklady.

Autor: Kamila Šablaturová | pondělí 7.1.2019 11:01 | karma článku: 12.25 | přečteno: 885x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 588 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 732

Jsem nezávislá realitní makléřka. Na trhu nemovitostí se pohybuji již 11 let. Svým čtenářům pomáhám, aby se lépe orientovali v džungli českého realitního trhu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...