Co internet schvátí, to už nikdy nenavrátí!

26. 04. 2018 8:50:00
Za pár dnů vyjde v platnost Nařízení k ochraně osobních údajů GDPR, které slibuje revoluci v jejich ochraně. To je sice příznivé, ale pozor na svá data si musíme dávat i my sami. Třeba při obyčejné inzerci zboží na internetu.

Zveřejňujete své kontaktní údaje online? Raději dvakrát promyslet, než jednou zveřejnit!

Když si dnes zadáte na internet soukromý inzerát s nabídkou prodeje či pronájmu své nemovitosti, během pár minut spustí lavina reakcí. Problém je jen v tom, že k vám nepřicházejí telefonáty od přímých kupců na váš byt či dům. Místo toho se vám ozývají dokola různé realitní kanceláře a makléři. Po chvíli už máte těch neodbytných telefonátů až po krk. Takto to jde první, druhý a třetí den po zveřejnění. Poté telefonáty polevují, ale po přímém kupci jako by se zem slehla. Proč?

Internetoví roboti si váš kontakt najdou. A velmi rychle!

Žijeme prostě v době internetové. To, že se vaše telefonní číslo a další informace krátce po zveřejnění dostane do databází realitek, mají na svědomí roboti. Nejsou to ale skuteční roboti, kteří za vás dělají domácí práce, jak jste si je možná teď představili. Jsou to internetoví roboti, neboli speciálně vytvořené programy pro stahování dat. Je jich spousta – velice sofistikovaných a přesně zaměřených. V angličtině se stahování dat z internetu říká scraping. V té souvislosti se setkáme s i s dalšími názvy jako např.: email scraping, email harvesting, data scraping, scraping bots aj.

Ve skutečnosti jde robotům jenom o jednu jedinou věc – mají za úkol stahovat, třídit a ukládat získané informace za účelem jejich prodeje třetím stranám

Jak to funguje? Příklad z oblasti realit

Řekněme si to na konkrétním příkladu: Zadám si inzerát na nějaký internetový inzertní server s nabídkou bytu v Praze. Přidám k němu své telefonní číslo a email. Cca po 5ti minutách od chvíle kdy potvrdím odeslání inzerátu začínají volat první realitky. Takhle to pokračuje celý první i druhý den po zveřejnění. Poté jejich telefony trochu polevují, ale každý den se jich pár ozve. A to vše samozřejmě i přes mou žádost v inzerátu – RK NEVOLAT! Roboti na takové poznámky doslova kašlou. To samé se samozřejmě týká i mé emailové schránky. Ta je rovněž „zaspamována“ zprávami od realitních kanceláří s nabídkami jejich nechtěných služeb.

Můžu se robotům bránit?

Jak se tomu dá bránit? Jedině omezit zadávání svých osobních údajů na minimum. Například při zadávání soukromého inzerátu využít funkci skrytý kontakt pomocí odpovědi přes webový formulář. V tomto případě své číslo ani email na internetu nezveřejňujete. Odpovědi na inzerát vám budou odesílány přímo do vaší emailové schránky přes webový server. Vy se pak následně sami rozhodnete, zda zájemci odpovíte či nikoliv.

Podívejte se, co o vás Google už ví

Pojďte si teď vyzkoušet malý test: Do okna vyhledávače google.com zadejte své telefonní číslo a stiskněte tlačíko hledání. Asi budete překvapeni, kolik odkazů k vašemu telefonnímu číslu z google vyskočí. Patrně to budou i dost staré a neaktuální věci.

Vše co jednou zadáte na internet tam již zůstane a vytvoří po vás nesmazatelnou digitální stopu

TIP: Pokud odkaz na který kliknete již nefunguje, zkuste malý trik. Pod hlavním modrým odkazem je další menší zelený řádek. V pravém rohu je nenápadný trojúhelníček se šipkou. Tu stiskněte a objeví se okno s titulem Archiv – na ten klikněte. Objeví se původní stránka v originální podobě – přesně tak jak vypadala v minulosti.

Opatrnosti nikdy není dost!

Na internetu můžete o lidech vyšťourat spoustu zajímavostí. Ze stahování dat neopatrných uživatelů žije nejeden internetový podnikatel. Roboty běžně využívají realitní kanceláře, autobazary a další. Dělá to i veřejností oblíbený Facebook. Ten rovněž prodává data svých uživatelů. Za úplatu totiž jeho reklamní partneři pouští na vaše facebookové zdi cílenou reklamu. A protože jste toho o sobě na tom Facebooku už dost práskli, tak FCB si vás hezky roztřídí podle vašeho bydliště, věku, rodinného statutu, zálib atd :))). No řekněte, nejsou v tom facebooku prostě geniální?

A jak tedy správně zadávat své kontakty na internet?

Na váš kontakt na internetu číhají stovky robotů, které ho v rámci minut najdou a předají třetím stranám. Ty neváhají a hned posílají nevyžádané služby nebo získané informace používají k dalším nekalým účelům. Proto si zveřejnění svého emailu nebo telefonního čísla vždy raději dvakrát promyslete. Nezapomínejte na to, že vše co na internetu jednou zveřejníte tam zůstane navždy zaznamenáno. Je běžné, že i mnoho let po smazání inzerátu ho můžete stále ”vygooglit”.

TIP: Buďte obezřetní a počítejte s tím, že s informace jsou zboží jako každé jiné. Při inzerování na internetu zadávejte své osobní údaje formou skrytých formulářů a nikde je zbytečně „nevystavujte“.

Autor: Kamila Šablaturová | čtvrtek 26.4.2018 8:50 | karma článku: 14.63 | přečteno: 579x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 559 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1596 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 732

Jsem nezávislá realitní makléřka. Na trhu nemovitostí se pohybuji již 11 let. Svým čtenářům pomáhám, aby se lépe orientovali v džungli českého realitního trhu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...